R01

R01

Sofia, Bulgaria

2021

R01 е сграда с 9 апартамента разположена върху имот на две улици със силна денивелация. Лицето към улицата в по-ниската част е малко, но достатъчно оттам да се развие основния достъп до сградата. Именно линейността на прохода и издълженият, хоризонтално разчленен обем на сградата създават семпла, но въздействаща композиция на два пресичащи се паралелепипеда – единият плътен, другият празен. Архитектурата на сградата търси различията на тези два обема – плътно срещу празно, видим бетон срещу камък и дърво и така поставяйки контраст дефинира функционалното им предназначение и подчертава входа.
Обемът на сградата естествено излиза от наклонения терен и в ниската част той почти левитира, усещане подсилено и от изскачащите хоризонтални ивици, които завършват в балкони предоставяйки панорамна гледка. Стесняването на сградата позволява двустранно остъкляване на дневните с гледки към Витоша и към София.
Намирайки се между града и планината, в полите на Витоша, използването на естествени материали за фасадата, каквито са варовикът и термо дървесината, приобщава сградата към мястото. За да се подсили усещането на връзка с природата, широки, изцяло отваряеми прозорци правят възможен достъпа до двора от всички приземни апартаменти, а терасирането на терена създава индивидуални градински кътове на различни нива.